Jugo-gjengen lager juice av frukt med skjønnhetsfeil
Bærekraft er hovedmotivasjonen bak ungdomsbedriften Jugo UB. De fem elevene fra Karmsund Videregående skole ble premiert med hele seks priser under Entrepenørskapsdagen i Stavanger. I tillegg gikk de videre til NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm i slutten av april.
På Haugalandet er det mange dagligvarebutikker og andre importører av frukt som har kontaktinformasjonen til kvintetten fra Karmsund VGS.
– Vi ser at det er mye frukt som kastes. En butikk kan for eksempel få inn en kasse med epler, der noen få av dem ser «stygge» ut. De har ikke tid til å sortere og kaster istedet hele kassen. Da er det vi kommer inn, kaster oss med de få helt ubrukelige eplene og lager juice av resten. Jeg jobber selv i butikk og har sett hvor mye frukt som faktisk kastes, sier Solveig Engedal Eik i Jugo UB.
Gjengen var både fornøyde og overveldet av at de fikk så mye heder under Entrepenørskapsdagen i Stavanger. Nå håper de på god respons også i NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm 25. og 26. april.
Men Jogu «kan’kje vara evig veit du», og snart er bedriften historie.
– Vi har fått læreplasser, og skal studere videre. Jeg tror nok ikke vi kommer til å fortsette med bedriften, men vi håper jo at vi kan være et eksempel for andre, at vi kan påvirke noen. Jeg er sikker på at dette er noe å bygge videre på, sier Alexander Hinrichsen.
Om de kan tjene penger på ideen og konseptet sitt gjennom et salg er gjengen usikre på. Uansett vil de måtte selge unna all juicen de har produsert før Jugo UB avvikles.
– Foreløpig kan en kjøpe juice ved å kontakte oss, for eksempel på Facebook. Vi har en 18-19 varianter, sier Engedal Eik.
På Bildet: Jugo UB, Foran fra venstre: Solveig Engedal Eik og Alexander Hinrichsen. Bak fra venstre: Emilie Demic, Glayvelyn Neverida og Marius Espevoll Løfstrøm