Veien videre: -Jeg gir som regel alle en sjanse
«Veien videre» er en miniserie på Radio 102 denne uken mandag til fredag klokken 11:30. Vi ser nærmere på jobben som gjøres når innvandrere og flyktninger har kommet til Karmøy kommune.
Toma renhold er blant bedriftene på Karmøy som gjør en innsats for å sette folk med flyktning- og innvandrerbakgrunn i jobb. Per i dag har de rundt 15 peroner i jobb. Seks av dem som kom inn via Nav Karmøy har vært der siden 2011/2012.
-Det har vært perioder med mindre og mer. Når vi startet med samarbeidet med Nav, var det gjennom voksenopplæringen på Karmøy at vi fant en gruppe som kunne starte med det som jeg jobbet med, som er renhold og kantiner, sier Elin Mikkelsen i Toma renhold. Hun har jobbet med det i rundt fem år og brenner for jobben, som har blitt alt annet enn en åtte til fire-jobb.
-Det er litt vanskelig å beskrive, men det er en god følelse når du ser at folk blomstrer opp. Du ser at de har en familie, gjerne familiegjenforening, fordi at de da tjener nok til det. At de gjerne kan komme til meg en dag og si at nå kan vi kjøpe oss et hus. Jeg synes det er helt fantastisk, sier hun.
De har fått gode tilbakemeldinger fra kundene sine.
-Det har jo også vært negativt, men vi har og har hatt en ordning der de har fått gått i praksis. Da ser vi jo fort hvem som passer inn og hvem som kan ha dette yrket, sier Mikkelsen.
Denne uken hører du også intervjuer med avdelingsleder Arne Fagerland i Nav Karmøy sin flyktningavdeling, Kari Eliassen Hauge, rektor på Karmøy opplæringssenter, Mona Mohamed som har bodd på Karmøy i fem år, og Nasser Mohammed, som i likhet med Mona Mohamed er fra Eritrea.