Lederen i Tysvær bondelag: -Matproduksjonen går som normalt
Bøndene er på vei inn i en travel tid med våronn. Innreiserestriksjonene som følge av koronaviruset kan gjøre det utfordrende for enkelte som er avhengige av utenlandsk arbeidskraft, men det jobbes med løsninger.
De det gjelder er mest innen grønn sektor, noe det ikke er så mye av på Haugalandet, forklarer lederen i Tysvær bondelag, Tårn Ubøe.
-Joda, det er jo noen på Haugalandet som er avhengige av arbeidskraft og en del av de har basert det på utenlandsk arbeidskraft, sesongarbeidskraft og vel også noen som har fast tilsette. Det vil nok bli en utfordring, i og med at de verken slipper ut av sitt eget land eller inn i vårt land, men nå jobbes det jo sentralt, både landsbruksministeren og andre, med å prøve å legge til rette for at vi kan bruke arbeidskraft innenlands av de som for tiden går permitterte eller, det som verre er, oppsagte, sier Ubøe.
Han har inntrykket av at den lokale matproduksjonen som normalt. Det at en del handlet inn ekstra mat da restriksjonene fra myndighetene ble iverksatt kom dog litt brått på.
-Det kom jo litt brått på alle, fra butikker til grossister og oss som produsenter, at folk plutselig tømte butikkhyllene i løpet av en dag. Da er det en utfordring på kort sikt å fylle det opp igjen, men jeg har inntrykket av at de er i ferd med å klare å gjøre det.(..) På mellom-lang sikt tror jeg ikke dette er noen utfordring i det hele tatt. Nå får vi jo håpe dette ikke skal vare i mange år, sier han videre.
Hør hele intervjuet over.