– Alle bør ha minst én venn på skolen. Ikke alle har det
Både politi og skoleledelse på Karmøy ser at ungdom i økende grad opplever å bli oppfordret til selvmord anonymt i sosiale medier. Tale Maria Krohn Engvik reagerer sterkt på at det nå beskrives som «helt vanlig» at ungdom på Karmøy får meldinger om at de bør ta livet sitt.
– Det er utrolig vondt å høre. Det er vondt å tenke på at personer får slike meldinger, de lager sår langt inne i dem, sier Engvik, bedre kjent som «Helsesista».
Karmøyrektor roper varsku
Rektor Gudrun Grimstvedt på Stangeland Ungdomsskole i Kopervik var blant de som bragte temaet på banen i en artikkel i Haugesunds Avis mandag.
– Jeg vil bare advare foreldre om hvor alvorlig det kan bli. Vi har elever som får slike meldinger jevnlig. På ungdomsskolen er man kanskje ikke så sikker på seg selv i utgangspunktet, og hvis en da i tillegg skal få meldinger om at en bør gå å henge seg, eller at verden ville vært et bedre sted uten en, så er det tøft, sier Grimstvedt til Radio 102.
«Helsesista» mener mange kan ha godt av å snakke med barna sine nå som skolene er i gang igjen rundt om i hele Norge.
– Ord kan skade mye mer enn en tror. Jeg tenker slik at det er viktig at alle har minst en venn på skolen, men det er det ikke alle som har. Jeg sier til mine egne barn at jeg forventer at de er den som gjerne sier «hei» og «kom og sett deg med meg» og «bli med». En trenger ikke være bestevenn med alle, men en SKAL være grei og hyggelig med alle, sier jeg til barna mine.
– Voksne er utrolig dårlige forbilder
Krohn Engvik er i kontakt med ungdom som sliter hver eneste dag via sine kanaler i sosiale medier. Hun presiserer at de voksne har et særskilt ansvar, et ansvar mange ikke tar.
– I går (mandag) var jeg på NRK Dagsrevyen og snakket om voksne som forbilder. Voksne er helt utrolig dårlige forbilder hvis vi ser på det som skrives rundt om kring i kommentarfelt på Facebook og i nettaviser. Selv om man kanskje ikke tror at barn tar så mye etter de voksne, får de med seg alt og blir påvirket av det, sier Engvik.
Hun ber de voksne være nysgjerrige på barnas bruk av PC og mobil, og spørre dem om hvilke apper de bruker, hvorfor de bruker disse appene og hva som er bra og dårlig med dem.
Får mange henvendelser fra Karmøyungdom
I mandagens artikkel i Haugesunds Avis ble politioverbetjent Kim Skogland Pedersen ved Karmøy Lensmannskontor også intervjuet. Han ble sitert på følgende:
«Jeg mistenker at en av dem på Karmøy som valgte å avslutte livet sitt gjorde dette som en konsekvens av det vi snakker om. Det kan kanskje ha vært årsaken til at begeret etter hvert ble fylt.»
I «Helsesista» sine kanaler i sosiale medier kommer det henvendelser fra både ungdom og unge voksne med selvmordstanker. Det skjer ifølge Engvik hver eneste dag.
– Dette er noe man virkelig skal ta på alvor og snakke mer om. Selvmordstanker er noe veldig mange kjenner på i ett eller flere stadier av livet. Det er utrolig vondt å tenke på at gjentatte meldinger kan ha fått begeret til å renne over og fått noen til å ta livet sitt. Jeg har også blitt kontaktet av mange unge som har fortalt meg at det har vært vanskelig på Karmøy. Den psykiske helsen skal man ta på alvor, og man må rett og slett velge å bry seg om hverandre.