Forsket om myndighetenes og befolkningens behandling av «Tyskertøsene»
Monica Waage Johannessen ga ut boken «Tyskertøsene – myndighetenes behandling og befolkningens reaksjoner» i fjor høst. Det begynte som en masteroppgave.
-Jeg har en oldefar som har vært i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland, og tenkte jeg ville skrive noe om krigen. Jeg hadde et fag på Universitet i Bergen om kildekritikk og da var det snakk om tyskertøsene. Så fant jeg ut at vi vet veldig lite om dem, spesielt hvordan myndighetene behandlet dem. Det vet en ingenting om, så der var det mye rom for forskning. Da ble det en åpen luke for meg der som jeg bare måtte dukke rett inn i fordi jeg synes det er så spennende, sier toppsvømmeren fra Norheim.
Hun har bodd flere år i Bergen, der hun har satset på svømmingen samtidig som hun har studert og skrevet bok. Hun har blant annet studert fagene historie og psykologi.
-Jeg blir jo veldig interessert i både hva disse kvinnene har tenkt, og myndighetene og befolkningen i 1945, fordi det er så vanskelig å sette seg inn i den psykologien. Vi kommer jo aldri til å forstå det i dagens samfunn hvordan det var å være okkupert og hvordan det var å bli frigjort. Men jeg synes jo det er veldig interessant å prøve, både i forskningen og utenom, sier Waage Johannessen. I kveld holder hun foredrag hos Haugesund historielag.
Å finne dokumentasjon på hvordan de ble behandlet av myndighetene har vist seg å være en utfordrende oppgave etter å ha søkt i startarkivet i Bergen og riksarkivet i Oslo. -Der har det forsvunnet en del arkiver. Vi vet ikke helt når de har forsvunnet, men vi finner informasjon på at de har fantes. Så det har vært en prosess, sier hun.
Via politiarkivene har hun dokumentert hva som skjedde her lokalt og hvordan politi og politimyndigheter reagerte i disse sakene.
Hun har trappet ned på svømmingen, og ser litt an hva hun vil fremover. Til sommeren er hun ferdig med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) og kan jobbe som lektor.