Da Benjamin (9) måtte ha ny nyre, meldte begge foreldrene seg
Morten Osvald Nesheim Østhus (32) registrerte seg som organdonor allerede som tenåring på videregående skole. 5. februar i år ga han bort en nyre til sin ni år gamle sønn.
HAUGESUND: Østhus og samboeren Camilla Fjell (32) har sønnene Albert (5) og Benjamin (9).
Allerede før eldstegutten ble født, visste foreldrene at han ville trenge en nyretransplantasjon.
Under den første ultralyden i Haugesund oppdaget legen en mørk flekk på blæra. Etter videre utredning på Haukeland universitetssykehus i Bergen viste den seg å være en misdannelse, som utviklet seg til nyresvikt.
– Etter fødselen sa legene at Benjamin sansynligvis måtte få en ny nyre før han fylte et år, men da var han i god form. Så gikk det ni år, noe som var veldig bra. Men ventetiden når man ikke vet, er tøff. En vet bare at det nærmer seg, beskriver mamma Camilla.
Foreldrene diskuterte hvem som skulle donere en nyre til sønnen. Ifølge mor vant far diskusjonen, og bestemte selv at han skulle være førstemann ut.
Begge ville gi bort nyre
– Han var litt staere enn meg, så jeg måtte bare gi meg. Da har jeg min nyre til gode til neste gang – hvis det skjer igjen. Vi vet at Benjamin kommer til å trenge flere transplantasjoner, men vi prøver å leve her og nå, sier hun.
Begge foreldrene var klare for å gi bort en nyre.
– Det man har mest lyst til i hele verden, er å sørge for at han blir frisk, sier Fjell.
– Det var ingenting å tenke på. Jeg ville gjort det igjen i morgen, og ble veldig glad for at jeg kunne gjøre det. Det var en stor lettelse da de sa at alt så bra ut, og at jeg kunne gi, supplerer Østhus.
Han tok standpunktet om å være organdonor ganske tidlig.
–Jeg gikk på videregående skole, og fikk et sånt grønt kort som det sto «jeg er organdonor på», sier Østhus.
At han skulle bli en livsnødvendig nyredonor til sin egen sønn, hadde han nok ikke sett for seg som tenåring.
Mange timer på operasjonsbordet
Nyretransplantasjonen ble foretatt på Rikshospitalet i Oslo onsdag 5. februar. Først ble Morten Osvald lagt inn for å ta ut den utvalgte nyren. Så var det Benjamin sin tur på operasjonsbordet.
I de syv-åtte timene dette pågikk, satt Camilla og ventet med søsteren sin som verdifull støtte. Mor pustet lettet ut da hun fikk tommel opp fra en sykepleier som hadde sneket seg inn på operasjonsstuen på hennes vegne.
– Så da visste jeg at det hadde gått bra litt før legen kom ut. Det var godt, for det hadde gått ganske mange timer, erindrer Fjell.
Far og sønn på Rikshospitalet etter nyretransplantasjonen. (Foto: Privat)
Reiste hjem uten storebror
I tiden etter transplantasjonen var Benjamin innlagt på Rikshospitalet og sykehushotellet i Oslo i to måneder. Dermed kom koronapandemien som en ekstra tung sky inn over familien Østhus/Fjell, som var redde for smitte i en sårbar periode.
De to forteller at sykehuset i stor grad stengte ned, og det sto vakter utenfor inngangene. Bare én av dem fikk være med sønnen fra sykehushotellet og inn på Rikshospitalet for kontroll.
Far reiste etterhvert hjem til Haugesund for å ta seg av lillebror Albert. Camilla og Benjamin ble igjen i Oslo.
Innlagt da pandemien kom
Familien var delt i to, innelåst på hver sin kant av landet i frykt for smitte. Planen var egentlig å bytte litt på, reise fram og tilbake mellom øst og vest, men det turte de ikke. Østhus kom nemlig hjem til Haugesund omtrent samtidig som den mye omtalte Haugalandskonferansen ble arrangert.
Den fikk i ettertid økenavnet «koronakonferansen» fordi de første lokale smitteutbruddene hadde sitt utspring der. Morten Osvald og Albert var hjemme, der situasjonen plutselig var uavklart og uoversiktlig.
– Vi fikk litt hetta. Jeg hadde nok litt mer panikk enn dem, og følte de var trygge på sykehushotellet i Oslo, sier Østhus.
Rundt påsketider ble hele familien samlet i Haugesund igjen, en måned før det som egentlig var planlagt. Da ble det bestemt at kontrollene skulle fortsette på sykehuset i Haugesund.
Sønnen har ikke hatt noen komplikasjoner i ettertid, verken som en konsekvens av transplantasjonen eller som følge av covid-19.
En positiv og tøff gutt
Foreldrene har vært åpne med barna sine om situasjonen til storebror. Fem år gamle Albert har kanskje ikke helt forstått hva det handler om, mens nyresykdommen har vært en del av hverdagen for Benjamin.
Far forteller om en gutt som har vært forberedt på nyretransplantasjon hele livet.
– Han har vært forberedt hele veien, helt siden han begynte å forstå ting, og han har tatt det utrolig bra. Han har visst at han skal ha en nyre fra pappa, og det virker på oss som at han ikke har tenkt så mye over det. Han har nok hatt en del mer smerter og ubehag enn andre, uten at han har ytret det på noe vis. Han er en utrolig positiv gutt, beskriver Østhus.
Her kan det legges til at hovedpersonen selv, ni år gamle Benjamin, selv fikk velge om han ville være med foreldrene på besøk til Radio 102 for å fortelle om nyretransplantasjonen. Han hadde ikke lyst til det akkurat denne dagen, men har selv godkjent at foreldrene forteller historien i media. Benjamin har også godkjent bildebruken i denne artikkelen.
–Dette er på en måte ikke så stort for ham, og han har ikke noe behov for å snakke mye om det. Han er tilbake i normalen, forteller foreldrene.
Forteller for å hjelpe andre
Morten Osvald og Camilla har engasjert seg i organdonasjon. De har blitt enige om å fortelle sin og Benjamins historie i håp om at flere sier si ja til organdonasjon. Det holder nemlig å si det høyt. Man må ikke lenger gå rundt med det lille grønne kortet som Morten Osvald fikk i hendene som tenåring på videregående.
– Det er blitt en hjertesak for oss. Vi tenker at vi kan redde liv bare ved å si til hverandre at «ja, jeg er organdonor». Det er bare det som skal til, sier Fjell.
Etter å ha delt saker om temaet på Facebook, har hun fått høre fra venner at de som følge av det de har lest har sagt fra til familien sin.
– Tenk over dette. Da slipper de nærmeste å stå igjen og måtte ta valget der og da, dersom det skjer noe. Har man snakket om dette på forhånd, er det enkelt. Ett menneske kan redde mange liv.
Tilbake på fotballbanen
Både far og sønn er helt friske etter transplantasjonen. Foreldrene er tilbake i jobb, og guttene er tilbake i skole og barnehage. Benjamin har ifølge foreldrene gitt uttrykk for at han føler seg bedre, og at maten smaker bedre etter operasjonen.
Han har også gått fra å være tørst hele tiden til at foreldrene nå nærmest må løpe etter ham for å få ham til å drikke vann. Vann er først og fremst viktig for nyren, men det kommer også godt med ettersom niåringen nå er tilbake på fotballtrening med Djerv 1919.
– De andre fikk lov å begynne å spille fotball igjen litt før. Benjamin måtte vente litt lenger, men er veldig glad for å være tilbake på banen igjen, sier mor og far.
Aktiv familie på tur: Morten Osvald Nesheim Østhus, Camilla Fjell og sønnene Albert (5) og Benjamin (9). (Foto: Privat)