Veien videre: -Det er ikke bare det at vi gir, men vi får veldig mye tilbake
«Veien videre» er en miniserie på Radio 102 denne uken mandag til fredag klokken 11:30. Vi ser nærmere på jobben som gjøres når innvandrere og flyktninger har kommet til Karmøy kommune.
Karmøy opplæringssenter har cirka 180 minoritetsspråklige elever på skolen. Rundt 100 av dem er i et introduksjonsprogram. Andre elever er blant annet deltakere som er gift med norske statsborgere eller arbeidsinnvandrere som får et norsktilbud hos skolen.
-Når det gjelder flyktninger som kommunen tar imot, får alle de tilbud om et introduksjonsprogram. De skal være fullt sysselsatt med ulike aktiviteter, det vil si norskopplæring, samfunnsfag, språkpraksis, og det kan være andre ting vi velger å legge inn i et program. Og det skal tilpasses den enkelte så langt det lar seg gjøre, sier Kari Eliassen Hauge, rektor på Karmøy opplæringssenter.
De legger inn elementer som de ser kan være nyttige for den enkelte elev, for eksempel matlaging eller å lære hva de ulike matvarene heter på norsk. Skolen har flere arrangementer gjennom skoleåret, blant annet har de hver måned morgensamling der elever står for opplegget, 17. mai-feiring uken før 17. mai og grøtfest rundt juletider.
Det har vært en økning av introduksjonsdeltakere på skolen de siste årene. I løpet av 2017 forventer de å komme opp i rundt 130 personer som de skal gi et heldagstilbud.
Eliassen Hauge har jobbet på voksenopplæringen på Karmøy siden ’88, og opplevd store endringer på feltet gjennom årene. -Det skjer stadig vekk nye ting, så det er et veldig spennende felt å jobbe på. En går ikke lei og det er langt fra rutinepreget. Og en har med mange spennende og kjekke mennesker å gjøre. Så det er ikke bare det at vi gir, men vi får veldig mye tilbake. Det er voldsomt lærerikt, veldig kjekt og engasjerende å jobbe på en sånn skole, sier hun.
Denne uken hører du også intervjuer med avdelingsleder Arne Fagerland i Nav Karmøy sin flyktningavdeling, Elin Mikkelsen i Toma renhold, Mona Mohamed som har bodd på Karmøy i fem år, og Nasser Mohammed, som i likhet med Mona Mohamed er fra Eritrea.